Darmowa dostawa już od 120,00 zł.
Kwas mlekowy
 
 

Nazwa INCI
Lactic Acid

Czym jest kwas mlekowy?
Jest to słaby kwas organiczny, należący do grupy tzw. alfa-hydroksykwasów. Występuje naturalnie w naszych organizmach - wytwarzają go mięśnie w procesach oddychania beztlenowego (np. podczas intensywnych ćwiczeń), ale również czerwone krwinki, które nie mając mitochondriów także oddychają beztlenowo. Również sporo bakterii zamieszkujących nasze usta i jelita produkuje kwas mlekowy. Wreszcie kwas mlekowy jest powszechnie spotykany w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak maślanka, jogurt i kefir.

Skoro mlekowy, to czy nie jest wegański?
Carl Wilhelm, pierwszy naukowiec, który wyizolował kwas mlekowy, zrobił to korzystając z zepsutego mleka i stąd wzięła się jego nazwa. Jednak nie oznacza to, że kwas mlekowy ma zawsze pochodzenie odzwierzęce. W produktach monoke używamy jedynie kwasu w 100% wegańskiego.

Jak się go wytwarza?
Przemysłowo kwas mlekowy wytwarza się w procesach syntezy z surowców petrochemicznych lub metodami biotechnologicznymi (fermentacja). Fermentacja mikrobiologiczna jest dominującą metodą ze względu na zalety - tanie substraty odnawialne, niskie temperatury produkcji i niskie zużycie energii. Dodatkowo pozwala na produkcję wybranej jednej z dwóch form kwasu mlekowego, podczas gdy w syntezie powstaje zawsze ich mieszanina (racemat).

Czy jest bezpieczny?
Kwas mlekowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, ale także surowcem kosmetycznym. Zgodnie z opiniami wydanymi przez ekspertów CIR (Cosmetic Ingredient Review) nie powoduje on żadnych efektów ogólnoustrojowych. Możliwe są miejscowe podrażnienia, nasilające się ze wzrostem stężenia kwasu aplikowanego na skórę lub spadkiem pH. Podobnie jak inne alfa-hydroksykwasy po aplikacji na skórę nasila działanie promieniowania UV, dlatego konieczna jest wówczas jej ochrona filtrami.

Czy jest szkodliwy dla środowiska?
Jest uznawany za substancję bezpieczną dla środowiska, która nie ma tendencji do bioakumulacji i jest łatwo biodegradowalna. 

Dlaczego monoke go używa?
Stosowany przez nas kwas mlekowy spełnia z jednej strony rolę konserwantu, chroniąc produkt przed zepsuciem, z drugiej działa aktywnie usuwając osady mydlane i kamień oraz działając bakerio- i grzybobójczo na czyszczonych powierzchniach. Dlatego właśnie znajduje swoje miejsce w składzie naturalnego płynu KAMIEŃ i RDZA monoke.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl